9 maart 2009
Persbericht: Museum Oostwijk voor overname aangeboden

Na 7,5 jaar wordt het materiële en immateriële archief van Museum Oostwijk voor overname aangeboden.
Op 4 april 2009 is de GREEN ELEPHANT SALE van 14 – 16 uur in de Vrije Academie aan de Oosthavenkade te Vlaardingen. Veilingmeester is Theo Werner. Wethouder Cultuur Jan Robberegt zal zijn 1e bod uitbrengen. Het papieren archief van Museum Oostwijk wordt deze middag overgedragen aan stadsarchivaris Harm Jan Luth.

De archeologie van het heden in Museum Oostwijk: een andere benadering van cultuur, cultureel erfgoed en culturele identiteit: van woonwijk tot museum, van concept naar collectie.

In 2003 heeft beeldend kunstenaar Jacqueline Heerema met bewoners het concept ‘Museum Oostwijk’ gelanceerd, waarbij de Vlaardingse woonwijk tot museum is uitgeroepen. Alles en iedereen, toen en nu is onderdeel van de Collectie van het museum. In Museum Oostwijk worden verhalen, voorwerpen, plekken en personen verzameld met als doel ze met elkaar in verbinding te brengen. De rijke collectie van deze sociaal gelaagde en multiculturele wijk wordt onderzocht en in kaart gebracht door kunstenaars, wetenschappers en bewoners. Het onderzoeken, selecteren en opnieuw ordenen van de collectie leidt tot een nieuwe kijk op de culturele identiteit en belevingswereld van bewoners. Zo ontstaan er dwars door de wijk en bestaande conventies heen verrassende verbindingen op basis van gedeelde passies en kwaliteiten.

Vanaf januari biedt Museum Oostwijk iedere week iets uit haar collectie aan ter overname. Wordt kunstbezitter in ruil voor een goed verhaal, smaakvol recept, mooi gedicht, aangenaam gezelschap, ijzersterke grap, of iets anders....Volg de website www.museumoostwijk.nl en stuur je voorstel naar info@museumoostwijk.nl

Daags voor de GREEN ELEPHANT SALE wordt huis-aan-huis in 3223 huishoudens in de Oostwijk de catalogus verspreid. Deze catalogus biedt een overzicht van 7,5 jaar projecten in Museum Oostwijk. Bijzondere verzamelingen, zoals Helden, Best Bewaarde Schatten, Dierenliefhebbers, Scooterfanaten, Liefste Voorwerpen, Collect Call, en het bewonerscuratorenspel TAMTAM geven een rijk beeld van de collectie van het museum zoals die bij bewoners thuis en in de Vlaardingse Oostwijk aanwezig is. De catalogus is samengesteld door Jacqueline Heerema en grafisch vormgevers Duel. Maria Barnas schreef speciaal voor de catalogus het artikel Botsing.

___________________________

Noot voor de redactie:

Voor het toezenden van een exemplaar van de catalogus kunt u contact op nemen met Jacqueline Heerema 06.12061651 of info@jacquelineheerema.nl

Meer informatie over het kunstproject op www.museumoostwijk.nl

Meer over de kunstenaar op www.jacquelineheerema.nl Zij is op dit moment gastcurator van het project ‘De Wonderkamer van Zoetermeer’ in het Stadsmuseum Zoetermeer.

Meer over de vormgevers op www.studioduel.nl

Met dank aan de gemeente Vlaardingen.