Boekproductie Helden

Helden is tot stand gekomen met de medewerking van vele bewoners.
Concept + fotograaf Helden: Eric van Straaten - Interviews: Peter de Lange - Tekstbijdrage: Hans Aarsman - Grafisch ontwerp: Duel, Den Haag - Drukwerk: Albani drukkers - Bindwerk: Boekbinderij Van Waarden - Distributie: Veenman Publishers - Oplage: 900 - ISBN: 9086900534 - met dank aan de bewoners van de Oostwijk, de gemeente Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. , Kunstgebouw, Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland/Met Andere Ogen, Waterweg Wonen en Proper-Stok Ontwikkelaars.

Eric van Straaten fotografeert de ‘Helden’ met een laag opnamestandpunt. De interieurs - als stillevens - plaatsen de portretten in de context en verklaren de aard van het ‘heldendom’. Het grote formaat opnamemateriaal en geringe lichtgevoeligheid zorgen voor een heel geringe scherptediepte. Slechts enkele centimeters scherp en een geheel onscherpe, maar wel herkenbare achtergrond zorgen voor een grote ruimtelijkheid in de foto.

De grafisch vormgeving van het fotoboek is verzorgd door het Haagse ontwerp bureau Duel. Het ontwerp van de omslag en binnenwerk van het boek weerspiegelt de tegenstelling tussen de ‘heldenstatus’ en de bescheidenheid van de vrijwilligers. De heldenstatus vormt de basis voor het gebruik van metallic-inkten en folies, de bescheidenheid komt terug in de ingetogen vormgeving.