De bijdrage van Hans Aarsman voor de Helden

Wat een goed idee om de vrijwilligers eerst op straat te fotograferen. Als mensen die niet opvallen in het voorbijgaan. Maar dan zie je de foto van hun wereld ernaast. De wereld die ze zijn.
Op foto 17 staan twee bordjes op tafel, ieder met een droge beschuit. Maar er is één mes. Wordt dat tweede beschuitje zo droog naar binnen gewerkt? Of wordt er in dit huishouden zo weinig gehouden van afwassen dat het ene mes wordt gebruikt voor twee personen? Als broodbeleg een pot chocopasta en een blok kaas zo te zien, vooraan op de kleine houten snijplank. Het grote blok erachter zou een stuk cake kunnen zijn.
Ze mogen in dit huishouden niet van afwassen houden, ze houden nog minder van kruimelen. In de broodmand zit een doekje dat het doorvallen van kruimels moet tegengaan. In het doekje zit rondom een zoom. Daarin een touwtje dat is aangetrokken en vastgeknoopt om de broodmand. Toen is er een papieren servetje in gedaan. Dat weer met twee wasknijpers aan de rand is vastgeklemd.
Dat hier zo weinig risicio’s worden genomen met kruimels, brengt me aan het twijfelen over de grote gele cake. Snijd je die met alleen het kleine houten plankje eronder, dan komen er onherroepelijk kruimels op het tafelkleed. Met alle ellende van dien. Zou de cake niet beter een groot blok jonge kaas kunnen zijn? Met zoveel kaas, en alles zo netjes, kan het niet anders of ergens op tafel ligt een kaasschaaf. Maar ik zie hem niet. Vreemd.
Er is nóg iets dat anders is dan je zou verwachten. De tafel is vóór het tafeldekken niet helemaal leeggeruimd. Er is heel wat achtergebleven, een krant, aantekenpapiertjes, pennetjes, gummetjes. Dat laat je alleen liggen als je niet met z’n tweeën woont. Maar voor wie zou het tweede bordje dan zijn? Zou het de fotograaf kunnen zijn? Dat zou de aanwezigheid van het papieren servetje in de broodmand kunnen verklaren. Er kwam bezoek, de fotograaf. Toch iets netter, een servetje over het doekje in de broodmand. Het doekje dat hoognodig een keer moet worden verschoond. Was er even niet van gekomen. Het bezoek is tijdens de lunch binnengevallen met een camera. Beker melk neergezet. Met het ene mes zal het beschuit worden gesmeerd voor de fotograaf. Een extra bordje om het kruimelen te voorkomen.