' De hele wijk is onderdeel van het museum. Het spel helpt spelers museumdirecteur te zijn. De wijk blijft hetzelfde, maar het spel zorgt telkens voor een nieuwe betekenis. Dat is de waarde van het spel. Het kapitaal van een museum is dat je 'echte dingen' hebt. Echte verhalen, echte kunst, echte foto's.'

spelregels TAMTAM

De Oostwijk is de huiskamer waar TAMTAM gespeeld wordt.
TAMTAM is een spel voor bewoners om als museumdirecteur in de eigen wijk aan de slag te gaan. Het spel leidt de spelers stap voor stap door het proces van het maken van een verzameling. Je kan putten uit alles wat bij je medebewoners thuis en in de Oostwijk aanwezig is. Dat kunnen voorwerpen, personen, plekken of verhalen zijn. Spelers laten zien hoe speciaal de Oostwijk is door een unieke verzameling aan te leggen. Na de helden, scooters, huisdieren, schatten en koektrommels is het nu jouw beurt!

Oostwijkertjes
Er zijn 4 spelrondes. In elke ronde kan je punten verdienen of verliezen. Deze punten heten Oostwijkertjes. Als startkapitaal krijgt elke speler 100 Oostwijkertjes. De speler met de meeste Oostwijkertjes aan het einde is de winnaar.

Spelers
TAMTAM kan worden gespeeld door 4 spelers (of 4 teams van spelers).

HELP!
Het spel wordt begeleid door 2 spelleiders. Je mag 10x een spelleider met een HELP!-kaart inzetten om je verder te helpen. Je krijgt 10 HELP! -kaarten die je tijdens het hele spel mag inzetten op het moment dat jij dat wil. Elke keer als je een HELP!-kaart inzet kost je dat 10 Oostwijkertjes.

EXPERT!
In het spel kan je EXPERT!-kaarten verdienen. Je kan een EXPERT! inschakelen om je met zijn kennis verder te helpen. Inzet van een EXPERT!-kaart levert je 50 extra Oostwijkertjes op.

KANS!
In het spel zijn op een aantal plaatsen KANS!-kaarten te krijgen. Met deze KANS!-kaart kan je je verzameling meer bekendheid geven: je wint een stukje in de krant Groot Vlaardingen, een interview op TV Vlaardingen of iets anders.

LET OP DE VALKUILEN! VEEL SPELPLEZIER!

THE GAME BEGINS!

1e ronde tamtam: VERZAMELEN
Je begint een Oostwijkverzameling en je krijgt in deze 1e ronde 5 vragen over je verzameling. Per antwoord kan je 10 Oostwijkertjes verdienen.

01. Wat ga je verzamelen?
02. Waarom wil je juist dat verzamelen?
03. Waarom is deze verzameling zo speciaal voor de Oostwijk?
04. Hoe ga je verzamelen? Zoek samenwerking met buren, vrienden, familie of collega’s.
05. Hoe heet je verzameling?

GEFELICITEERD! Je hebt in de 1e ronde minstens 50 Oostwijkertjes gewonnen en je kan nu een EXPERT! -kaart kiezen. Deze expert kan je verder helpen met je verzameling. Voorbeelden zijn Ria, Wout of Truus. Inzet van de expert levert je 50 Oostwijkertjes en je kan verder naar de 2e ronde.

2e ronde tamtam: VOORBEELDEN
Je verzamelt in de 2e ronde minstens 10 voorbeelden in de Oostwijk voor je verzameling. Per voorbeeld krijg je 5 punten. Je krijgt 10 extra Oostwijkertjes voor elk voorbeeld als je meer als 10 voorbeelden verzamelt.

06. Noem je voorbeeld, fotografeer en beschrijf het, en van wie is het of waar is het?
07.
08.
09
10.
11.
12.
13.
14.
15.

GEFELICITEERD! Je hebt in de 2e ronde minstens 50 Oostwijkertjes gewonnen en je kan nu een EXPERT!-kaart kiezen. Deze expert kan je verder helpen met je verzameling. Voorbeelden zijn het museum, bibliotheek of stadsarchief. Inzet van de expert levert je 50 extra Oostwijkertjes op, en je kan verder naar de 3e ronde.

3e ronde tamtam: EXTRA
Je wilt in de 3e ronde meer weten over je verzameling om je verzameling zo belangrijk mogelijk te maken. Heeft de bibliotheek of het museum meer informatie over jouw soort verzameling? Is er een goed boek, gedicht, lied of foto, film of een bijzondere plek die jouw verzameling meer compleet maakt? Per antwoord kan je 10 Oostwijkertjes verdienen.

16. Zoek een tekst
17. Zoek een plaatje
18. Zoek een expert
19. Zoek een plek
20. Vertel wat je meer te weten bent gekomen over je verzameling

GEFELICITEERD! Je hebt in de 3e ronde 50 Oostwijkertjes gewonnen en je kan nu een EXPERT!-kaart kiezen. Deze expert kan je verder helpen met je verzameling. Voorbeelden zijn stadsdichter, fotograaf, ontwerper of kunstenaar. Inzet van de expert levert je 50 extra Oostwijkertjes op, en je kan verder naar de laatste ronde.

4e ronde tamtam: LATEN ZIEN
Je wilt je verzameling laten zien aan de Oostwijk. Hoe kan je het beste jouw verzameling laten zien? Per antwoord kan je 10 Oostwijkertjes verdienen.

21. Hoe wil je je verzameling laten zien?
22. Aan wie wil je je verzameling laten zien?
23. Wil je een feestelijke bijeenkomst als opening? Waar en met wie kan dat?
24. Wil je een publiciteitsstunt? In de krant? Op tv?
25. Wat of wie heb je nodig om je verzameling te laten zien?

GEFELICITEERD! Je eindscore is nu bekend... De winnaar is.....

Geluksvelden
pak een kans!-kaart
nog een keer gooien
gebruik locale media

Valkuilen
een beurt overslaan
ga terug naar het Oranjepark
schud alle kaarten
bak een koekje naar Oostwijks recept en trakteer je medespelers
vertel een Oostwijks verhaal
ga op zoek naar een unieke kwaliteit
vraag subsidie aan bij de gemeente Vlaardingen